U gaat uw woning verkopen. Een spannende tijd. Komt u eruit met de koper? Heeft u al een andere woning? Zijn er geen addertjes onder het gras? Heeft u ook al nagedacht over uw bezoek aan de notaris? Want de notaris is de financiële spin in het web bij de verkoop van uw woning. Hij krijgt die ‘addertjes’ boven tafel.
Waarom naar de notaris?
In Nederland regelt de notaris alle juridische zaken rond de overdracht. Hij is ook de enige die dat mag doen. Daardoor weten alle partijen zeker waar ze aan toe zijn. De notaris is onafhankelijk en onpartijdig en kijkt daarom naar uw belangen én naar die van de koper.
Zoveel doet een notaris toch niet?
De notaris doet juist heel veel voor u. Maar het meeste daarvan ziet u niet. De notaris doet veel werk namelijk al vooraf. Zodat u straks alleen nog uw handtekening onder de verschillende aktes hoeft te zetten. Zo doet hij ook allerlei onderzoeken naar uw achtergrond en die van de koper, het huis, de hypotheeksituatie en mogelijke bijzonderheden in de gemeente.
Wat regelt de notaris allemaal?
De notaris is de financiële spin in het web. Hij zorgt ervoor dat de koper de koopsom betaalt en dat uw bank en eventuele schuldeisers hun geld krijgen. Ook zorgt hij ervoor dat u een deel van uw gemeentebelastingen terugkrijgt en dat de eventuele overwaarde naar u wordt overgemaakt. En uiteraard regelt hij alle juridische zaken rond de overdracht en lost eventuele problemen op. Zodat u zeker bent van een vlekkeloze verkoop.
Waarom zou ik de koopakte door een notaris laten opstellen?
Niet voor alles heeft u een notaris nodig. Een koopakte kunt u bijvoorbeeld samen met de koper opstellen. Maar het kan wel verstandig zijn de notaris om advies te vragen vóór u de akte ondertekent. Hij zorgt ervoor dat belangrijke ‘kleine lettertjes’ niet worden vergeten.
Is zo’n akte niet standaard knip- en plakwerk voor een notaris?
De notaris kan de koopakte voor u opstellen. Dat is altijd maatwerk, want iedere situatie is anders. Bepaalde stukken tekst zijn wel hetzelfde of lijken in ieder geval erg op elkaar. Dat moet ook wel. Het is belangrijk dat in de akten omschrijvingen en begrippen staan die wettelijk geldig zijn.
Wat voor problemen kunnen er ontstaan?
Natuurlijk denkt u dat er in uw situatie geen vuiltje aan de lucht is, maar de problemen ontstaan vaak juist als u het helemaal niet verwacht. Bijvoorbeeld de woningverdeling na een scheiding. Weet u zeker dat de woning nu echt alleen van u is? Anders moet uw ex-partner misschien nog meetekenen. En wat als de koper op het laatste moment afhaakt? Heeft u hiervoor wel een boeteclausule laten opnemen in de koopakte? Laat u niet verrassen. Ga op tijd naar de notaris.
Wilt u meer weten over dit onderwerp of over andere notariële zaken, neemt u dan contact op met ons kantoor.
Ook kunt u op werkdagen tussen 12.00 en 13.00 uur zonder afspraak bij ons binnenlopen voor een gratis oriënterend gesprek van maximaal 15 minuten.