Stelt u zich het volgende eens voor. U komt ter ore dat er in uw gemeente een mooi nieuwbouwproject zal worden gebouwd. U was al enige tijd op zoek naar een nieuwe woning en bent direct enthousiast. U neemt contact op met de projectontwikkelaar en maakt uw interesse kenbaar. De projectontwikkelaar voorziet u van een uitgebreide folder met daarin de prachtige tekeningen van de woningen welke straks zullen worden gebouwd. Strak aangelegde hegjes voor de tuin, een garage met een extra grote garagedeur en vanuit de slaapkamer uitzicht op een mooie rij populieren. Voor zover u nog enige twijfel had, is deze nu wel echt weg; de woning moet nog gebouwd worden, maar daarna gaat dat echt uw nieuwe huis worden.
Het is een jaar later, uw nieuwe huis wordt vandaag opgeleverd. Maar dan is daar ineens een kleine teleurstelling. Het is een mooi huis, maar wat u ziet is toch niet helemaal conform die tekening in de folder. De heg staat er, maar die garagedeur is helemaal niet zo groot en van die rij populieren is geen spoor te bekennen. Dat valt toch tegen. Navraag bij de projectontwikkelaar levert de reactie op: “Tja, de tekeningen in de folder waren artist impressions, bedoeld om een beetje een beeld te schetsen. Maar niks definitiefs.” Daar moet u het maar mee doen. Hoe kan dat nou?
Artist impressions worden gebruikt om een beeld te schetsen van onder andere nieuwbouwwoningen voordat deze zijn gebouwd. Het gaat hierbij vaak om tekeningen, maar ook bijvoorbeeld om een maquette van het nieuwbouwproject. De potentiële koper moet toch een beetje een beeld kunnen krijgen bij wat hij koopt. Maar als bij de oplevering blijkt dat er toch wat afwijkingen bestaan ten opzichte van het plaatje, kunt u dan rechten ontlenen aan de tekeningen? Met andere woorden, kunt u zeggen “zeg projectontwikkelaar, dit is niet wat we hadden afgesproken, u houdt de woning maar”?
Het antwoord is meestal: nee, dat kan niet. In verschillende zaken omtrent artist impressions heeft de rechter geoordeeld dat deze slechts een indicatie geven hoe een en ander eruit gaat zien. Er moet een reëel beeld worden geschetst van de toekomstige woning en omgeving, maar het is de aannemer toegestaan om af te wijken van het eerder geschetste beeld.
Het voorbeeld van de rij bomen heeft echt gespeeld. Op de tekeningen stond een rij bomen op gemeentegrond, de gemeente was niet van plan om die bomen werkelijk aan te leggen. De rechter vond dat aan tekeningen van de projectontwikkelaar over de inrichting van gemeentegrond geen rechten konden worden ontleend, daarvoor hadden kopers maar bij de gemeente moeten informeren.
De technische tekeningen zijn van veel grotere waarde dan de tekeningen uit de folder. Het is belangrijk om u niet te veel te laten leiden door die prachtige tekeningen in de verkoopbrochure; deze geven wel een beeld hoe de woning eruit gaat zien, maar kunnen op bepaalde details altijd afwijken.
Wilt u meer weten over dit onderwerp of over andere notariële zaken, neemt u dan contact op met ons kantoor.
Ook kunt u op maandag, woensdag en vrijdag tussen 12.00 en 13.00 uur zonder afspraak bij ons binnenlopen voor een gratis juridisch adviesgesprek van ongeveer vijftien minuten.